İZMİR / Haberler

Ege Bölgesi TKB Şubelerimizin Basın Bildirisi

115 Çocuğa Cinsel İstismarı Örtemezsiniz!

115 ÇOCUĞA CİNSEL İSTİSMARI ÖRTEMEZSİNİZ!

İstanbul’da bir hastanede aralarında Suriyeli çocukların da olduğu  18 yaş altında 115 hamile kız çocuğun adli makamlara bildirilmemesi ve gelişen olaylar basına yansımıştır. Durumun basına yansıması ile sivil toplum  görevli  sağlık çalışanından, hastane yönetimine, İstanbul Valiliğine kadar örgütlü bir şekilde  Anayasa, Türk Ceza Yasası ve uluslararası anlaşmaların yok sayıldığını öğrenmiştir.

Her şeyden önce   sağlık personelinin görevi ile  bağlantılı olarak ya da görevlerini yaptığı sırada 18 yaş altı resmi nikahı olmayan hamile  kız çocuklarını adli makamlara bildirmemesi bir suçtur. Yine bu durumu hastane yönetimine bildirildiği halde hastane yönetiminin sessiz kalması suçtur. Türk Ceza Yasası bu konuda  açıkken; yetkililer örgütlü bir şekilde Türk Ceza Yasasına direnmişlerdir.

Olayın ortaya çıkmasını sağlayan  görevli savcılığa durumu bildirip , savcılığın harekete geçmesi üzerine Valilik soruşturma izni vermemiştir. Görevini yapan sağlık personeli sürgün edilmiştir. Görev yapmamak cezalandırılmamış ve taltif edilmiş; görevini yapmak ise cezalandırılmıştır!

Oysa Sağlık Bakanlığının 2009 tarih ve 25312 sayılı Ana Çocuk Sağlığı Müdürlüğüne yazdığı cevabi yazıyı bile görmezden gelen bir hastane yönetimi vardır. Bakanlığın bu konuda bakanlık içi hamile kız çocukları ile ilgili bildirim yükümlülüğüne dair yazıları olduğu halde sağlık görevlisi, hastane ve Valilik  Türk Ceza Yasası, Anayasa ve  uluslararası anlaşmalara duyarsızlığını , kanunu bilmeme inadını , direncini devam ettirmiştir.

Üstüne üstlük bütün bunlar yetmezmiş gibi İstanbul Valisi 15 yaş üstünde hamilelik durumu olduğunda rıza dışılık, cebir, tehdit gibi sebepler var ise  adli makamlara bildirim yükümlülüğü olduğunu beyan etmiştir. İstanbul Valisi bu  beyanının kanuni dayanağını açıklayamamıştır. Oysa  çocuğun cinsel ilişkiye rızasını adli makamlar tespit eder. Çocuğun cinsel ilişkiye rızasını sağlık personeli  tespit edemez ,  ilgili personelin görevi dahilinde değildir.

18 yaşın altında olup  resmi nikahı olmayan hamile bir kız çocuğu cinsel istismar mağduru şüphesi altındadır! Resmi nikahı olmadan hamile bir kız çocuğunun cinsel ilişkideki rızasını ,korkutma, cebir ile cinsel ilişkiye girdiğini tespit etmek  ilgili personelin görevi değildir. Sağlık personeli bunu derhal adli makamlara bildirmek zorundadır. Resmi nikahı olmayan kız çocuğunun hamile kalmasında rızanın olduğu, korkutma ve cebirin olmadığını belirlemek adli makamların görevidir.

Hal böyle iken İstanbul Valisinin açıklaması dehşet vericidir. Yetkili makamlar emredici kurallara uymamaktadırlar! Kanuna direnmektedirler!

“Kadınlara Yönelik Şiddetin ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesine ve Bunlarla Mücadele Edilmesine Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi),CEDAW ve İhtiyari Protokol, Avrupa Sosyal Bildirgesi (,Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Avr.Kom. Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi, İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme ,AİHM içtihatları ülkemizin çocuklara karşı görevlerini belirleyen uluslararası mevzuattır.

Türk Ceza Yasasında suçun bildirilmemesi suç tanımı ve cezası bu kadar açık belirtilmesine rağmen örgütlü olarak meydana gelen bu direncin kaynağı nedir?

Çocuklara karşı cinsel istismarın cezasızlık halleri devam ettiği sürece ülkemiz uluslararası yargı makamları tarafından ayrımcılık uygulayan bir ülke konumuna girmesi an meseledir!

Türk Kadınlar Birliği Ege Bölgesi Şubeleri olarak kadın ve çocuklar yönelik örgütlü bir şekilde işlenen suçlarla ve yapılan ayrımcılıkla mücadele edeceğimizi kamuoyuna duyururuz.

TÜRK KADINLAR BİRLİĞİ

BORNOVA-BAYRAKLI-KARŞIYAKA-BUCA-URLA-GÜZELBAHÇE-İZMİR-KONAK-AYDIN-DENİZLİ-MENEMEN-FOÇA-BERGAMA-SÖKE-KUŞADASI-ALİAĞA-MANİSA ŞUBELERİ

Bu site Türk Kadınlar Birliği resmi sitesidir.