TKB Fethiye Şb.Başkanımız Işık Taban'ın 8 Mart Konulu Köşe Yazısı

2013-01-01

Her yıl, 8 Martlar da, meydanlarda, sokaklarda, salonlarda bir araya gelen kadınlar ne yazık ki bu birlikte duruşu diğer 364 günde sürdüremedikleri için sosyal hayat da, kamu da, siyaset de yeterince temsil edilemiyorlar.

Söz ve karar mekanizmalarında sayısal varlık gösteremeyen kadın, toplumun ve siyasetin merkezinden uzaklaşıyor, çalışmayan, sormayan, sorgulamayan, ev de oturup çocuklarına bakan, kendi kaderine hakim olma iddiasından  uzaklaşan kadın’ın yeri son on yıldır özendirildiği gibi “evi” oluyor.

Önümüzde; yaklaşık on iki ay sonra gerçekleşecek yerel seçimler var.

Verdikleri hizmetler açısından kadınlara en yakın olması gereken yerel yönetimlerin söz ve karar mekanizmalarında kadın sayısının artması şehirlerin kaderlerini de değiştirecektir.

Kurulu düzen’in alışılmış sistematiği içinde kendi arasında kolayca organize olan erkek egemen yerel yönetimlerde, örtülü ya da açık birlikteliklerin, masum kılıflara ustaca saklanmış zorunlu menfaat kardeşliklerinin ardındaki görünmeyen sektörün boyutları tahmin edilebilecek olandan çok daha büyüktür.

Genelde; bu “ kan kardeşlik” bağı’nın içine girmeyen kadınlar bu kurulu düzen’in oyun bozanları olmuşlardır.

Çok açıktır ki; bozulan oyunların tarafları’nın tercihi ile belirlenecek yeni kadrolar mevcut durumun devamından başka bir şey olmayacaktır.

Bu nedenle, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeni ile meydanları, salonları dolduran kadınlar şehirlerin kaderlerini değiştirmeye de ayni toplu duruşla talip olmak zorundadırlar.

Öğretmenlerin %50’sini, akademisyenlerin %44’ünü, doktorların %34’ünü, Avukatların %31’ini, mühendis ve mimarların %27’sini kadınlar oluşturduğuna göre kadın’ın temsil yeteneği konusunda bir sıkıntısı’nın olmadığı ortadadır.

O halde; yerel yönetimlerde %2, belediye başkanlıklarında %0,5 olan dramatik tablonun sorumlusu Türk Kadını değildir.

81 İl’in sadece 1 tane kadın Vali’si var, 103 rektör’ün 5’i, 185 Büyükelçi’nin 21’i kadın 26 Müsteşar’ın arasında, Yargıtay’da, Sayıştay’da hiç kadın yok.

O halde; meydanlarda, sokaklarda itirazlarını yüreklilikle dile getiren kadınların bu kararlı ve cesur tavırlarını sürdürmeleri gerekiyor.

Önümüzdeki yerel seçimler meydanlarda ve sokaklarda sergilenen farkındalığın ilk sınavı olacaktır.

Ya; 8 Martlarda meydanlarda olmakla yetineceğiz ya da söz ve karar mekanizmalarında etkin sayıda kadın görebilmek için mücadele edeceğiz.