TKB Fethiye Şube Başkanının Basın Açıklaması

KADIN’IN YERİ!

BASIN AÇIKLAMASI

________________________

Ülkemizde uzunca bir süredir bilinçli olarak sürdürülen, kadın üzerinden siyaset yapma kolaycılığına dair söylemler kafaların arkasındaki kadın modelini de çarpıcı şekilde ortaya koyuyor.

Bu söylemlerin TRT gibi bir devlet kuruluşunda dile getiriliyor olması çok daha üzücüdür.

Daha geçen yıl, Uluslararsı Sözleşmelerde “ Devlet’in ayrımcılığı ortadan kaldırıcı önlemler alması” koşulu imzalanmışken ayrımcılığın alenen, Devlet televizyonunda dillendirilmesi vahim bir çelişkidir.

“ Hamile kadınların sokakta gezmesi estetik değil” diyerek daha önce de kadına yönelik bakış açısını yine TRT ekranlarında dilendiren zat, bu defa çalışan kadınlar için “ kocasına muhtaç değil ama elin adamı’nın patronu’nun hizmetinde olmayı haysiyetine uygun buluyor “ yorumu ile kadına yönelik ayrımcı ve öteleyici bakış açısını bir kez daha ortaya koymuştur.

Aslında yanılgı;

Aileyi öne çıkarıp kadını geri plana iten yasal düzenlemelerin kadın hakları açısından kazanımlarmış gibi algılanmasındadır.

Kadın’ın hak ettiği konumda olabilmesi için, söz ve karar mekanizmalarında daha çok temsil edilmesi’nin ne kadar önemli olduğu bu ibretlik söylemlerle daha iyi anlaşılıyor.

Nüfusunun yaklaşık % 50 sini kadınların oluşturduğu ülkemizde kadınlar sayısal ağırlıklarını bu yönde kullanmalıdırlar.

Erkeğin bir adım gerisinde, evinde oturan, çocuklarına annelik yapan kadın rol modeli kadına uygun görülen ve özendirilen modeldir.

Türk Kadını; Tarihin her döneminde erkeğin yanında, çevresinde olup bitenleri izleyen, katkı veren, üreten kadın olmuştur.

Laik Cumhuriyetin kazanımları ile teminat altına alınan “ Çağdaş Türk Kadını” kimliğimizi koruma ve ileriye götürme kararlılığımızı;

Tarlada, fabrikada, büroda, hastanede, üniversitede, adliyede, ev de, Türkiye Büyük Milet Meclisinde, yerel yönetimlerde  görev alan, çalışan, üreten bütün kadınlarla birlikte sürdürüyoruz.

Işık TABAN

Türk Kadınlar Birliği Derneği