Sakarya Şubesinin 8 Mart 2011 Etkinlikleri

2011-01-01

8 Mart’ın acı bilonçusu

‘2 yılda 24 kadın öldürüldü’

Türk Kadınlar Birliği (TKB) Sakarya Şubesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi. Etkinlikler ilk olarak sabah Atatürk Büstü’ne çelenk koyma töreni ile başladı. Çok sayıda kadının katıldığı çelenk koyma töreninde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ifa edilirken, önceki rahatsızlanan ve evinde istirahatta bulunan TKB Şube Başkanı Tevhide Yağan, törene katılamadı.  TKB Şube Başkanı Tevhide Yağan’ın yerine vekalet eden TEMA İl Temsilcisi Mahnaz Gümrükçüoğlu ise Kadınlar Günü nedeniyle bir konuşma yaptı.

Konuşmasında kadınların hala cinayete kurban gittiğini dile getiren Mahnaz Gümrükçüoğlu, “Bununla birlikte kadınlarımız hala eğitimden mahrum bırakılıyor, zorla evlendirilip çok sayıda çocuk yapmaya zorlanıyor, taciz ve tecavüze uğruyor. Bugün dünya da 8 kocadan biri eşini dövüyor. Ülkemizde son yedi yılda kadına uygulanan şiddet yüze 1400 arttı. Ve ne yazık ki 22’nci yüzyıl Türkiyesi’nde kadınlarımız hala bu sorunlarla ama özellikle ‘Kadın cinayetleri’ ile ülke gündemindeler” dedi.

Toplumun yarısının diğer yarısı olan kadınları ezmediği eşit haklara sahip olduğu aydınlık bir dünyanın mümkün olacağını belirten Mahnaz Gümrükçüoğlu, “Kadınların sorunlarının halledilebilmesi, dar çevrelerinden çıkıp gerçekten bir birey olabilmeleri, üretken ve girişimci konuma gelebilmeleri için toplumdaki herkesin üzerine düşeni yapması gereklidir. Özellikle devlet, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği çok önemlidir. 8 Mart’ların kadınlar için bir bilinçlenme, eylem ve mücadele günü olarak kutlandığı bu günün gelecekte bir eşitlik bayramı olarak kutlanmasını diliyorum” ifadesini kullandı.

Kadınlar daha sonra Sakarya Valisi Mustafa Büyük’ü ziyaret etti. Ziyarette bir konuşma yapan Vali Büyük 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Büyük, “Baktığımız zaman, dünya ülkeleri arasında kadına yönelik çıkartılan yönetmelikler, batı ülkelerinden bile daha kapsamlı. Özellikle son Anayasamızda da kadınlarımıza pozitif ayrımcılık oldukça net işlenmiştir. Ancak günlük hayatımıza baktığımızda ise bu pozitif ayrımcılığı maalesef görememekteyiz. Hala sıkıntılarımız var. Bu sıkıntıların aşılması içinde en önemli iki madde ise eğitim ve refah düzeyidir. Bu konuda insanlarımız eğitilmeli ve refah düzeyleri artırılmalıdır. O zaman günlük hayatımızda yaşadığımız bu sıkıntılarda son bulur. Biz sizlerin her türlü fikrinize açığız. Birlik ve beraberlik ile eksikliklerimizi gidereceğiz” dedi.

Vali Mustafa Büyük’ün ardından Adapazarı Belediyesi’ne geçen kadınlar burada Başkan Süleyman Dişli ile görüştü. Ziyarette ilk olarak söz alan Mahnaz Gümrükçüoğlu, sadece son iki yılda 24 kadının öldürüldüğüne dikkat çekerek, “Kadınlarımıza yönelik şiddet ve cinayet artıyor. Sığınma evlerinin önemi de bu paralelde artıyor. Sığınma evleri mutlaka oluşturulmalıdır” dedi. Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli ise, “Kadınlara şiddet çok kötü, bu kabul edilemez. İnsanlarımızın bilinçli olması gerekiyor. Sığınma evi bir çalışma olabilir. Bunun yasal prosedürünü bilmiyorum. Ama Adapazarı Belediyesi olarak bir tarafından tutacağımızı bilmenizi istiyorum. Hatta gerekirse bütün sorumluluğu da göğüsleriz. Biz Kadınlar Birliği ile güzel çalışmalara imza attık, bundan sonra ki dönemde de atacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi. Dişli daha sonra kadınlara kırmızı karanfil verdi.

Türk Kadınlar Birliği üyeleri daha sonra ise Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas’ı ziyaret etti. Ziyarette bir söz alan TKB Şubesi İkinci Başkanı Solmaz Tekin ise, derneklerinin bir eğitim derneği olduğunun altını çizerek, “Biz bu konuda okuma ve yazma kursları düzenledik. Biçki nakış kursları açtık. Kadınlarımızın kapısını teker teker çalarak bu hizmetlerimizi duyurduk. Okullarımızın eksikliklerini gidermek için var gücümüzle çalıştık. Önümüzdeki dönemde de güzel projelerimiz var. Eğitim bizim için en önemli hizmetimizdir” dedi. Rektör Elmas ise, kadın sorunlarının özellikle doğuya doğru arttığını dile getirerek, “Avrupa’da dahil olmak üzere batıdan doğuya doğru baktığımızda kadın sorunlarının ve cinayetlerin doğu bölgelerimizde daha da arttığını görebiliriz. Bu sıkıntıların son bulması için eğitimin mutlaka ve mutlaka sağlanması gerekir” dedi. Rektör Elmas ziyaret sonrasında ise kadınlara çiçek taktiminde bulundu.

Etkinliklerde son olarak ise Doğumevi Hastanesi ziyaret edilerek yeni doğum yapmış annelere ve hastane çalışanlarına çiçek takdim etti. Etkinliklerin bugün ki (9 Mart Çarşamba) etkinliklerinde ise Ferizli Cezaevi’nde kalan kadınlar ziyaret edilecek. Ziyaret ise saat 14.00’de gerçekleşecek.

Kadınlar Günü kapsamında yer alan çelenk koyma töreni öncesi, Metro Turizm çalışanları kadınlara karanfil dağıttı.