Kadının Seçme ve Seçilme Hakkı Atatürk Devrimlerinin En Önemlilerindendir

2014-01-01

Kadının Seçme ve Seçilme  Hakkı Atatürk Devrimlerinin  En  Önemlilerindendir

Türk Kadınlar  Birliği Sakarya şubesi,  Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu  Mustafa Kemal Atatürk' ün Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını vermesinin yıldönümünü   kent meydanında  Atatürk Anıtına   çelenk bırakarak kutladı .Düzenlenen  çelenek törenine  çok sayıda sivil toplum örgütü üyesi, kadınlar ile siyasi  partilerin kadın  kolları başkanları katıldı .Düzenlenen  etkinlikte  basın açıklaması öncesi kadınlara seslenen Türk Kadınlar Birliği şube   başkanı  Tevhide  Yağan; Fransa ve italyada  1946 yılında  isviçrede ise  1971 yılında  kadınlara seçme seçilme  hakkı tanınmıştır  türk kadınlar ise 1935 bu hakkı almıştır  1035   te   meclise  18 kadın  2012 de ise 78 kadın  milletvekili   girmiştir bu demek  oluyorki     hep seçtik   hiç seçilmedik.80  yıl önce Atatürk' ün kadınlarımıza vermiş olduğu seçme seçilme  hakkı  büyük ölçüde   kağıt üzerinde  kalmış, kadınımız ne yazıkki bu uygulamada ailesinin  seçtiğini seçmiş kendisi   ise  seçilememiştir  kadının siyasette bu kadar az yer almasının  diğer bir nedeni ise siyasetin   hala erkek  işi    olarak görülmesidir ama demokrasilerde   başka yol yok  kadınımızın   kendi  kaderi  ile birlikte  ülke kaderinde de söz sahibi olabilmelerinin  yolu siyaset  yapmaktan   geçmektedir dedi .Düzenlenen  yıldönümü etkinliğinde basın açıklamasını    dernek ikinci başkanı  Ayşe Çatalbaş yaptı.  Çatalbaş açıklamasında  kadınlarımızın  erkeklerle  yüzde  50 _ 50 temsiliyet hakkına sahip olmasını   ve Cumhurbaşkanı  ,Başbakan  , Bakan  olabilmeli dedi. Düzenlenen   yıldönümü etkinliğinde  Sivil toplum örgütleri kadınları ile siyasi partilerin  il kadın   kolları  başkanlarıda  konuşma  yaparak  kadınlar ın  seçme seçilme nin önemine  vurgu   yaptılar  .Düzenlenen etkinliğe   erkeklerinde  destek vermesi dikkat çekti.