TKB Trabzon Şubemizin 13 Nisan Etkinlikleri

2015-05-05

Seçimler ve kadın devrimi!

Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu

Karadeniz Gazetesi

İnsanın özgürleşmesinde en zor, ama en büyülü kavramdır cinsiyet eşitliği. Bazıları, "Canım kadınla erkek eşit olur mu, onların fıtratı farklı" gibi saçma sapan tespitlerde bulunsalar da eşitlik, ne aynı işi yapmak, ne aynı ağırlığı kaldırmak, ne de ringde boks maçı yapmaktır. Söz konusu olan, "kadın ve erkeğin haklar, özgürlükler, temsil ve fırsat eşitliği" bakımından eşit olmasıdır.

NEZİHE MUHİDDİN

Düşünür, gazeteci ve yazar, daha önemlisi Osmanlı’nın son döneminin en önemli kadın hakları savunucusu Nezihe Muhiddin, daha cumhuriyet kurulmadan, oluşmakta olan çağdaş Türkiye’nin, “ilk partisi”ni kurmak için 13 arkadaşı ile harekete geçer. Bu partinin adı, Kadınlar Halk Fırkası (Partisi)’dır. Ancak 1909 Seçim Kanunu buna uygun değildir. Bunun üzerine Türk Kadınlar Birliği (TKB) oluşturulur. Mustafa Kemal’in önderliğinde modern bir ülke olma yolunda önemli adımlar atan genç Türkiye Cumhuriyeti’nin, 5 Aralık 1934’te en büyük devrimlerinden biri olan “kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi’nde TKB’nin önemli etkisi olur.

Geride kalan 70-80 yılda, kadının siyasetteki yer ve temsili açısından nereye geldi Türkiye? Ne yazık ki bir arpa boyu yol kat edilemedi. Her alanda olduğu gibi siyaset-yönetim alanı da erkeklerin egemenliğinde. Cumhuriyetin, cinsiyet dahil her alandaki “eşit yurttaş” ideali, sonraki yönetimler tarafından önemli ölçüde sümenaltı edildi.

LİSTELERDE KADIN ATAĞI

Yeni bir seçime giderken, siyasi partilerin kadın aday sayılarının arttırdığı görülüyor. Bu, eşitlik arayışından mı, yoksa nüfusun yarısı olan kadından oy devşirmeye yönelik bir atak mı, tartışılır. Kadın, ona biçilen erkek egemen rollerle siyasetin ve toplumsal yaşamın zencisi konumunda. Kadın üzerinden başörtüsü başta olmak hala ciddi bir siyasal sömürü yapılıyor. Oysa kadının temel sorunları başka. Yaşamın her alanında baskı görüyor. Muhafazakarlık üzerinden baskılanıp, piyasa anlayışı üzerinden fetişleştiriliyor. İş ve toplumsal yaşamdan dışlanıyor. Çocuk ve ev yaşamına hapsedilmeye çalışılıyor.

Her şeye karşın 7 Haziran seçimlerinde kadın aday sayısı umut verici. CHP, 103 kadın adayın yarıya yakınını seçilecek yerden koydu. AKP’nin 99 kadın adayında hedef 30-40 vekillik. MHP, 61 kadın adaya sahip. HDP’de ise 550 adayın yarısı, 268’i kadın. Bunların kaçı meclise girer bilemiyoruz. Ama ne zaman kadınlar kendi çabalarıyla nüfusa yakın bir temsile kavuşursa, Türkiye’de o zaman devrim tamamlanacaktır.

BELEDİYELERE NOT

Bu arada, Türk Kadınlar Birliği Trabzon Şubesi, 91 kuruluş yılı dolayısıyla, Trabzon Büyükşehir ve Ortahisar belediyelerine ‘’kadın dostu kent notu’’ verecek. Bakalım karneler nasıl olacak!